Laajennettu aivomalli, joka voidaan jakaa 4 osaan ja sisältää eri väreillä merkityt aivojen alueet
Jos etsit suurennettua, inspiroivaa ja opetuskäyttöön sopivaa aivomallia, jonka avulla tärkeiden aivojen alueiden tunnistaminen on mahdollisimman helppoa, suosittelemme sinulle tätä mallia!
Anno 2019 on uusi valikoimassamme.
Malli on valettu erittäin kovasta ja kestävästä muovista. Toisin kuin monet muut aivomallimme, jotka on muovattu onttoon ja joustavaan muoviin, tämän mallin materiaalia ei ole joustavaa eikä voida irroittaa jalustasta. Jotkut väittävät, että se tekee siitä vähemmän mukavan koskettaa ja työskennellä sen kanssa kun taas toiset uskovat sen olevan eduksi.
Malli voidaan jakaa 4 osaan, jotka pidetään yhdessä metallinastojen kautta. Alla voit lukea lisää anatomisista yksityiskohdista, kuten värillisistä alueista ja limbisestä järjestelmästä. Aikuisen aivoihin verrattuna malli on noin 1,5 kertaa suurempi. Kooltaan se on 22 x 18,5 x 19 cm ja painaa 1,9 kg. Malli lepää metallitelineellä, joka on asennettu kauniin lakatun tammipohjan päälle, jossa on pyöristetyt reunat (kts. tuotekuvat vasemmalla). Malli voidaan nostaa ja jakaa osiin helposti.
Tämä aivomalli on valikoimassamme ainoa, joka sisältää sekä tärkeiden anatomisten rakenteiden numeroinnin että niiden nimet, jotka on kirjoitettu suoraan kyseiselle alueelle (kts. vasemmalla olevat tuotekuvat ja lue lisää alta).
Ostos sisältää yleiskatsauksen nimeämisestä, vrt. mallissa oleviin numeroihin. Nimet ovat vain englanniksi.
Huom: Mallin osien numerointi ja nimeäminen ovat suuntaa antavia. Ole kriittinen käytön suhteen, sillä esimerkiksi rakenteen numerot voivat sijaita toisen rakenteen reunalla.
Anatomisesti aivomalli esittää ihmisen aivot, jotka voidaan jakaa isoaivoihin (cerebrum), pikkuaivoihin (cerebellum) ja aivorunkoon (truncus encephal). Nämä 3 rakennetta on selvästi erotettu eri värisävyillä. Harmaan ja valkean aineen eron voi nähdä selvästi tässä mallissa.
- Isoaivoissa (cerebrum ja väliaivot) nähdään ennen kaikkea aivolohkot sekä talamus ja hypotalamus (ja aivolisäke).
- Pikkuaivoissa voit nähdä aivomaidon (vermis cerebelli) ja pikkuaivopuoliskot (hemisperium cerebelli)
- Aivorungossa nähdään sen 3 osaa (keskiaivot, aivosilta ja pitkänomainen luuydin) sekä kallon hermojen (kutsutaan myös aivohermoiksi) alkuperä
Myös muita rakenteita nähdään, kuten aivokuori, holvi, aivokammiojärjestelmä ja kaksi ensimmäistä kallonhermoa (haju- ja näköhermo), jotka eivät ole peräisin aivorungosta.
Vasemmalla olevat tuotekuvat osoittavat, kuinka malli voidaan jakaa 4 osaan. Tämä tekee mahdolliseksi tutkia aivojen sisäisiä rakenteita, ja osan niistä voi nähdä kolmiulotteisesti.
Värilliset alueet
Tämän mallin värit ovat mykistettyjä ja hyvin erilaisia. Kuten vasemmalla olevista kuvista voidaan nähdä, paitsi aivolohkot ovat värillisiä. Värit näkyvät myös erityisalueilla, kuten pre- ja postcentral gyrus, Broca-alue, Wernicke-alue ja syvemmällä olevat rakenteet.
Koska malli on sekä pedagogisesti värillinen että toimitettu englanninkielisillä sanoilla, jotka on kirjoitettu suoraan mallin tärkeille alueille, voidaan helposti ja nopeasti tunnistaa kiinnostavat alueet. Esimerkkejä ovat ensisijainen motorinen alue (gyrus precentralis), josta käy ilmi kehon alueet ("niska, lonkka, olkapää, sormet" jne.) Ja alueet, kuten "kieli" ja puhe.
Limbinen järjestelmä
Koska monet asiakkaistamme kysyvät limbisestä järjestelmästä ostaessaan aivomalleja, sisällytimme kuvauksen aiheesta tähän.
Limbinen järjestelmä käsittää keskushermoston (CNS) erilaiset anatomiset rakenteet ja on ensisijaisesti vastuussa emotionaalisista toiminnoista, kuten ahdistuksesta, aggressiivisuudesta, mielialan vaihteluista, muistista ja sosiaalisesta sopeutumiskyvystä. Siksi se liittyy kliinisesti psykiatrisiin häiriöihin.
Limbinen järjestelmä sisältää mm. mantelitumakkeen, hippokampuksen,
tursopoimu (gyrus parahippocampalis), hypotalamus, aivokaari (fornix), nisälisäkkeet (corpus mammillare), etuotsalohkon kuori ja aivorungon monoaminergiset järjestelmät. Luettelo on paljon pidempi, sillä lukuisat kuituyhteydet yhdistävät limbiset rakenteet.
Huom: Tässä aivomallissa voidaan nähdä hippokampus samoin kuin joitain muita limbisen järjestelmän rakenteita (esim. aivokaari), mutta ei mantelitumaketta.
Mantelitumake toimii tunnereaktioiden muistamisessa (esim. ahdistus) sekä aistien emotionaalisessa vaikutuksessa. Se mantelin muotoinen ja sijaitsee hippokampuksen edessä, temporaalilohkon etupuolella (mantelitumake ja hippokampus ovat siksi eri osissa).
Hippokampuksella on tärkeä osa muistin kanssa. Se on epäsäännöllisesti kiertynyt rakenne temporaalilohkon mediaalisessa osassa.
Jos ainakin toisen näistä kahdesta rakenteesta on oltava selvästi näkyvissä aivomallissa, itse aivokudos on esitettävä ns. frontaali- / koronaalitasossa temporaalilohkosta. Frontaalitason "leikkaus" vastaa karkeasti viillon suuntaa "korvasta korvaan".
Koska mantelitumake on hippokampuksen ETUOSASSA ("kohti otsaa"), molemmat näistä rakenteista voidaan nähdä aivomallissa vain, jos malli sisältää vähintään 2 frontaalitasoa temporaalilohkon läpi - tai jos aivomalli on osittain läpinäkyvä. Emme eAnatomilla ole vielä nähneet aivomallia, joka ei olisi osittain läpinäkyvä ja, jossa samalla näkyisi 2 frontaalitasoa temporaalilohkon läpi niin, että sekä mantelitumake että hippokampus näkyvät. Toisaalta valikoimassamme on osittain läpinäkyvä aivomalli, joka näyttää molemmat rakenteet. Mallin voi nähdä tämän linkin kautta.
Kaikki valikoimamme aivomallit voidaan jakaa osiin. Kaikki mallit (sekä opetusta helpottavilla väreillä tai ilman), jotka voidaan jakaa neljään tai useampaan osaan, sisältävät hippokampuksen. Lähes kaikissa näissä malleissa hippokampus on numeroitu ja nimetty yleiskatsauksesta, joka voidaan ladata aivomallien tuotekuvauksista.
Kliinisesti tämä malli on opetuskäyttöön täydellinen, kun aivomallia käytetään ymmärtämään isoaivojen alueiden vaurioista johtuvia oireita ja vammoja. Nämä häiriöt ja vammat voivat olla esimerkiksi häiriöitä liikkeessä, kosketustunnossa, puheessa ja näössä.
Mallia voidaan käyttää myös monien muiden häiriöiden ja vaurioiden, kuten epilepsian, aivokasvainten ja kallonhermojenvaurioiden, ymmärtämiseen.
Vaikka mallissa ei näy aivojen verenkiertoa, sitä voidaan käyttää myös aivohalvauksen ymmärtämiseen.
