eAnatomi

Munuaiset ja virtsatiet

Munuaismallivalikoimassamme on sekä todellisen kokoisia, että suurennettuja malleja. Valikoima sisältää 2 täydellistä, kokonaiskuvan antavaa mallia. Ensimmäisessä mallissa esitellään kaikki fysiologisesti tärkeät munuaisrakenteet ja toisessa esitellään tarkemmin suurempi osa virtsateistä ja esimerkiksi virtsarakko (vesica urinaria) molemmilla sukupuolilla.

Munuaismalleja käytetään erityisesti munuaisen anatomian ymmärtämiseen sekä kliinisiin lähtökohtiin, kuten munuaissairauksien ymmärtämiseen, tutkimukseen ja hoitoon.


Anatomisesti munuaiset sisältävät monia rakenteita. Munuaismallin avulla voidaan tutkia munuaisporttia ja sen verisuonia (a. ja v. renalis), munuaisallasta (pelvis renalis), virtsaputken alkua (virtsajohdin), munuaisen kuorikerrosta (munuaiskuori/munuaiskotelo), munuaispyramidia (medulla renalis) ja munuaista kokonaisuutena. Lisäksi joissakin malleissa on nähtävillä lisämunuaiset.

Yksi täydellisistä malleistamme esittelee myös kaikista pienimpiä, fysiologisesti tärkeitä rakenteita, kuten munuaiskeräset (corpusculum renis), Henlen lingon nefroneissa, munuaistiehyet eli tubulukset sekä kokoojaputket.


Verisuonet esitellään hieman eri tavoin riippuen yksittäisestä munuaismallista. Yhdessä mallissamme esitellään sekä munuaiskuoren että munuaisten ydinkerroksen verenkierto (munuaisten perfuusio). Mallissa nähdään monia yksityiskohtia, kuten kaarevat valtimot, interlobulaariset valtimot (munuaiskuoren valtimot), glomeruluksen kapillaarit, efferentit ja afferentit arteriolit, peritubulaariset kapillaarit, vasa recta sekä laskimojärjestelmä.

Lähes kaikissa munuaismalleissa on aina esitelty a. ja v. renalis.


Kliinisesti munuaismallia voidaan käyttää häiriöiden ja sairauksien ymmärtämiseen munuaisen eri kudoksissa/rakenteissa. Näitä voivat olla esimerkiksi munuaisten vajaatoiminta, tulehdustilat, munuaiskivet, hydronefroosi ja munuaiskasvaimet.


Lisäksi mallia voidaan käyttää tutkimusten ja toimenpiteiden ymmärtämiseen. Näitä ovat esimerkiksi ultraäänitutkimus, CT-urografia ja munuaisten toiminnan tutkimus sekä hoito ahtauman helpottamiseksi.


Katso myös erittäin yksityiskohtainen malli munuaisen erilaisista kudoksista ja soluista, jossa voidaan nähdä entistä pienempiä yksityiskohtia.

Voit tarkastella mallia kategoriassa "Mikroskooppinen anatomia" tämän linkin kautta


Edullinen toimitus
14 päivän palautusoikeus
Nopea toimitus
Ota yhteyttä