Aistielimet
Kutsumme tätä kategoriaa aistielimiksi. Malleja kutsutaan usein aistimalleiksi, ja ne osoittavat elinten/kudosten anatomian, jotka liittyvät ensisijaisesti aistimiseen. Lisäksi olemme päättäneet jakaa aistimallit kolmeen ryhmään: silmämallit, korvan, nenän ja kurkun mallit sekä ihomallit.
Silmämallivalikoimasta löydät sekä normaaleja silmämalleja että malleja eri sairauksiin ja esimerkiksi erikoislaseihin liittyen.
Korva-nenä-kurkumallien valikoimasta löydät erilaisia korvamalleja, nenämalleja ja kurkkumalleja/nielumalleja, jotka esittävät normaalitilaa tai liittyvät eri sairauksiin.
Ihomallien valikoimasta löydät yksinomaan malleja iho- ja ihosairauksista, kuten aknesta ja ihosyövästä.
Aistielinten malleja käytetään anatomian ymmärtämiseen ja kliinisiin tarkoituksiin, kuten sairauksiin, tutkimuksiin ja hoitoon.
Anatomisesti kaikki nämä mallit sisältävät monia eri kudoksia.
Silmämallit sisältävät monia pieniä ja monimutkaisia anatomisia rakenteita. Kun käsillä on silmämunaan keskittyvä silmämalli, voit tutkia silmän kolmea kerrosta - ulkoista, keskimmäistä ja sisäistä. Ulkokerros koostuu läpinäkyvästä sarveiskalvosta (sarveiskalvo), jonka limbus kiinnittää kovakalvoon (valkoinen jänne, joka muodostaa 5/6 takaosasta). Keskimmäinen kerros eli suonikalvo, choroidea (kutsutaan uveaksi) koostuu iiriksestä (värikalvo), pupillista ja sädekehästä (corpus ciliare). Sisimpänä on verkkokalvo.
Silmämalleissa esitellään uloimpana silmän liikuntaelimistö (silmälihakset/silmän lihaksisto). Se koostuu kuudesta poikkijuovaisesta lihaksesta - neljästä suorasta lihaksesta, nimeltään musculi rectiksi ja kahdesta vinosta lihaksesta, nimeltään musculi obliqui. Silmämallien sisällä näkyy lasiainen (corpus vitreum) ja takana esitellään näköhermo (nervus opticus) suhteessa silmän verisuoniin.
Silmämallit voidaan purkaa, ja jokaista kerrosta voi tutkia erikseen. Lisäksi linssi ja koko lasianen voidaan poistaa. Silmämallissa, joka esittelee koko silmän alueen, voidaan nähdä luukudosta, pehmytkudoksia, kuten ligamentteja ja rasvakudosta, sekä kyynelelin, joka koostuu kyynelpistestä, sekä kyynelkanavista (kyynelkanava, kyynelpussi ja kyyneltiehyet, joista vain alimmat rakenteet ovat näkymättömissä).
Korva-nenä-kurkumallit sisältävät myös monia pieniä ja monimutkaisia rakenteita. Koko korvan mallilla voidaan tutkia ulkokorvaa (auricula/korvasimpukka), korvakäytävää (meatus acusticus externus), keskikorvaa (cavum tympani) ja sisäkorvaa (auris interna / labyrinth), joka sisältää korvasimpukan (cochlea) sekä tasapainoelimen (kaarikäytävien kanssa). Lisäksi malleissa näkyy osin Eustachin putki (tuba auditiva), joka on yhteydessä nenänieluun (nielun yläosaan) ja korvaan ohimoluussa (os temporale).
Korvamallit esittelevät myös muita yksityiskohtia, kuten tärykalvon (membrana tympani) ja keskikorvan 3 pientä luuta (ossicula auditus, ossicula auditoria), jotka kutsutaan myös vasaraksi (malleus), alasimeksi (incus) ja jalustimeksi (stapes).
Malleissa näkyy myös joitain pieniä lihaksia sekä verisuonia, kuten a. carotis interna. Kaikista yksityiskohtaisin korvamalli on suurennettu, ja siinä voidaan nähdä esimerkiksi Koko korvan yksityiskohtaisin malli on hyvin suurennettu ja näyttää myös erittäin tarkkoja yksityiskohtia, kutenkorvan soikea ikkuna.
Valikoimassamme on korvamalli, joka näyttää vain keskikorvan 3 luuta, ja toimii simulaattorina korvatutkimukseen. Lisäksi valikoimamme sisältää kaksi korvamallia, jotka esittelevät korvasimpukan pieniä anatomisia rakenteita, joissa aistisolut rekisteröivät värähtelyjä, jotka hermoyhteyksien kautta johtavat äänen havaitsemiseen aivoissa. Yksi malleista on jättimalli edellämainituista rakenteista - toinen malli on pienempi ja näyttää paljon enemmän yksityiskohtia. Nämä kaksi mallia esittävät poikkileikkauksen ductus cochleariksen läpi, jossa on scala vestibuli yllä ja scala tympani alempana. Keskeisesti voidaan nähdä membrana basilaris, jossa tapahtuu resonanssivärähtelyä kuulemisen yhteydessä. Nämä värähtelyt havaitaan aistisolujen monimutkaisella järjestelmällä (kortikaalinen elin/organum spirale), joka kiinnittyy basilarikalvoon.
Molemmissa korvasimpukkamalleissa on rakenteita, kuten membrana tectoria, membrana vestibularis (Reissnerin kalvo), cuniculus internus (aivokuoren tunneli), ligamentum spirale ja kuulo-tasapainohermosäikeitä. Yksityiskohtaisin malli korvasimpukasta sisältää yksityiskohtia, kuten ganglionispiraalin ja monia tarkkoja solutyyppejä, kuten Hensen-, Claudius- ja Böttcher-soluja.
Näissä korvamalleissa (korvasimpukkamallit/cochleamallit) nähdään nervus cochlearis, joka on kuulohermo. Se on osa nervus vestibulocochlearista (8. kraniaalihermo/aivohermo), jota kutsutaan myös kuulo- ja tasapainohermoksi. Nervus vestibularis (tasapainohermo) on 8. kraniaalihermon toinen komponentti.
Nenämallit/sinus-mallit sisältävät pieniä ja monimutkaisia anatomisia rakenteita. Nenämallin avulla voidaan tutkia nenäonteloa (cavum nasi), osaa suuontelosta (cavum oris), hieman nielua (pharynx) sekä sivuonteloita (sinus frontalis/otsaontelo, sinus sphenoidalis/kiilaontelo, sinus maxillaris/leukaontelo ja sinus ethmoidalis). Sinusmallit esittelevät myös nenän 3 simpukkaluuta (concha nasalis superior, media ja inferior). Yksi sinusimalleista näyttää myös hajuhermon.
Kielimallia voidaan käyttää kielen rakenteiden tutkimiseen. Kielimallista voidaan nähdä esimerkiksi kielen lihakset, kielen yläosa ja sen neljä papillaa (papillae vallatae, papillae filiformes, papillae fungiformes ja papillae foliatae), osa alaleuasta (mandibula), hampaita ja kaksi kolmesta sylkirauhasesta (glandula submandibularis ja rauhanen) .
Valikoimamme kolme nielumallia/kaulamallia esittelevät kurkunpään ja sen ruston, kurkunpään lihakset, äänihuulet (plicae vocales), kurkunkannen (epiglottis), kaksi niveltä nimeltään articulatio cricothyroidea ja articulatio cricoarytenoidea, sekä siirtymän henkitorveen (trachea). Kahdessa kaulamallista näkyy myös kilpirauhanen (gl. thyroidea), yksi tai useampi lisäkilpirauhasesta (glandulae parathyroidea) sekä verisuonet ja hermot. Kahdessa viimeisimmässä mallissa nielu voidaan havaita, vaikka se ei ole mallissa rajattu.
Hintavin nielumallimme on liikuteltavissa kurkunpäästä, ja sitä voidaan käyttää ymmärtämään, miten äänihuulien pituutta, jännitettä ja välimatkaa säädellään.
Ihomallit sisältävät kaksi ihokerrosta (epidermis/orvaskesi ja dermis/verinahka) ja osa ihonalaiskerroksesta (subcutis). Useissa malleissa voidaan myös tutkia epidermiksen kerroksia, jotka ovat stratum basale, stratum spinosum, stratum granulosum, stratum lucidum ja stratum corneum.
Kaikkien ihomallien dermis sisältää tärkeitä rakenteita, kuten verisuonia, karvatuppia ja niihin liittyviä sileitä lihaksia (m. arrector pili) sekä hiki- ja talirauhasia. Joissakin malleissa on myös kapseloituja (afferentteja) hermopäätteitä, kuten Meissnerin ja Pacinin keräsiä.
Yhdessä ihomallista näkyy myös kynsi sekä hiusjuuri. Mallissa nähdään hiuksen medulla (ydinkerros), cortex (kuitukerros) ja hiusjuuri, sekä kynsi ja kynsipeti
Kaikissa malleissa ihonalaiskerros näkyy keltaisella alimpana. Tämä symboloi rasvasoluja (koska ihonalaiset kudokset koostuvat pääasiassa rasvasoluista).
Kliinisesti silmämalleja voidaan käyttää silmäsairauksien ymmärtämiseen. Nämä voivat olla esimerkiksi "punasilmäisyys", verkkokalvon irtoaminen, lasiaisen romahtaminen, diabeettinen silmäsairaus, uveiitti, skleriitti sekä metastaasit ja primaarikasvaimet, kuten pahanlaatuiset melanoomat (ihosyöpä) uveassa.
Koko silmämallia voidaan käyttää myös kyynelrauhasen ja kyynelkanavien sairauksien, kuten kyynelkanavan ahtauman, ymmärtämiseen. Käytännön silmämallia voidaan käyttää osoittamaan ja ymmärtämään verkkokalvolla olevien objektien esityksiä, mukautumista (linssin kaarevuuden muutosten kautta), likinäköisyyttä (myopia) ja kaukonäköisyyttä (hypermetropia).
Korvamallia/muovikorvaa voidaan toisaalta käyttää ymmärtämään häiriöitä ja sairauksia korvan eri kudoksissa ja rakenteissa. Nämä voivat olla esimerkiksi välikorvatulehdus, kolesteatooma (helmiäiskasvain), puhjennut tärykalvo ja myringitis bullosa. Malleja, jotka esittelevät korvasimpukan kudoksia, voidaan käyttää ymmärtämään sairauksia, vammoja tai synnynnäisiä epämuodostumia korvasimpukan hiussoluissa sekä sisäkorvassa.
Nenämallia/sinusmallia voidaan käyttää ymmärtämään ongelmia ja sairauksia, kuten poskiontelotulehduksia ja nenän polyyppejä, sekä eri hoitoja, kuten turbinaattien poistoa (konkotomia). Kielimallia voidaan käyttää ymmärtämään kielen sairauksia, kuten kielen halkeamia ja uurteita, infektiota ja syöpää.
Nielumallia voidaan käyttää ymmärtämään monia nielun sairauksia, joita ovat esim. epiglottitis, äänihuulipolyypit, nodulaarinen struuma, kurkunpään turvotus ja syövät. Lisäksi kaulamallia voidaan käyttää ymmärtämään tutkimusmenetelmiä, kuten laryngoskopiaa, ja hoitoja, kuten kurkun kirurgiaa. Jos mallin kurkunpää on liikuteltava, sitä voidaan käyttää myös liikkeiden osoittamiseen.
Ihomallia voidaan käyttää ymmärtämään ihosairauksia ja iho-ongelmia, joita ovat esimerkiksi psoriaasi, follikuliitti, akne ja ihokasvaimet. Lisäksi niitä voidaan käyttää ymmärtämään ihon vammoja, kuten palovammoja, jotka on perinteisesti jaettu asteisiin (1. aste, 2. aste jne.).
Aknemallilla voidaan tutkia akne vulgaris (näppylöitä/mustapäitä), joka on talirauhasten tulehdus. Malli näyttää myös komedoneja.
Ihosyövän (pahanlaatuinen melanooma) ihomalli eri vaiheissa on sen sijaan kehitetty auttamaan tämän pahanlaatuisen ihosyövän ymmärtämistä.